ONS VERHAAL

De geschiedenis van Estaminet Leegland

Vandaag baten Steven en Evelyne met veel goesting Estaminet Leegland uit. Hier ging echter een lange geschiedenis aan vooraf

In de zomer van 1899 kochten koopman Firmin De Ruyter en zijn jonge bruid Leonie Biesman een overgebleven lapje grond “ter grootte van vijf aren zeventig centiaren” in de toenmalige ’Steenweg van Vlisseghem naar Nieuwmunster’. Naast huis en stal pootten ze er snel een ’Estaminet in ’t Leegland’ neer.

De naam ’Estaminet’ is een overblijfsel van de Spaanse bezetting en betekent ’Hier zijn meisjes’. Toch kwamen toen enkel boeren en kooplui over de vloer. Hun paard konden ze vredig stallen aan de afspanning.

Toen de enige zoon Remi in 1938 in het huwelijksbootje stapte met Suzanne Beyaert, nam hij de zaak over. Met keukens en kelders, zwijnskoten, stalling , hangaar en boei heeft het huis een waarde van veerig duizend frank, vermeldt een vergeeld overnamedocument. Het koppel kreeg een zoon August en vervolgens drie dochters Madeleine, Cecile en Rita.

Remi overleed in 1968 en Suzanne bleef nog wat verder ’ boeren’ tot in 1972 de zaak werd overgedragen aan Cecile en haar echtgenoot Jaques Dewulf. Samen met hun kinderen Evelyne, Steven en Caroline bouwden ze het café verder uit tot een immer gezellig grill-restaurantt.

Sinds 2003 staan Steven en Evelyne aan het roer. Onlangs renoveerden ze het pand tot een hedendaagse estaminet met een knipoog naar de oldschool kitchen.